Bytt til sommerdekk, dato 2024

Når våren melder sin ankomst er det mange som ser frem til legge om fra vinterdekk til sommerdekk. Spørsmålet er da; hvilken dato er det som gjelder for å legge om? Mange lurer også på hvordan de enklest bytter dekk på bilen sin. Det skal vi selvfølgelig svare på!

Når er det lov å begynne å legge om til sommerdekk?

Loven sier at den minste tillatte mønsterdybden er 3 mm til og med første søndag etter andre påskedag. For Nordland, Troms og Finnmark sier loven 30. april.  Sesongen kan likevel forlenges dersom det fortsatt er vinter. Du kan også beholde vinterdekkene på dersom du skal kjøre et sted hvor det fortsatt er vinter eller fryktes at det kan bli vinterlige forhold på veien.

Sommerdekk dato 2024:

Dekkene må ha en mønsterdybde på minst 3 mm til og med første søndag etter andre påskedag. For Nordland, Troms og Finnmark er det 30. april som gjelder.
Piggdekk er kun tillatt til og med ovennevnte datoer.
Hvis det fortsatt er vinterforhold på veien kan sesongen bli forlenget.

Holder sommerdekkene dine mål?

Før du skifter dekk for sesongen er det en god idé å sjekke dekkene. De må være i god stand for at du skal kunne føle deg sikker på veien. En viktig ting å sjekke er dekkenes mønsterdybde som ifølge loven må være minst 1,6 mm på sommerdekk. Hvis det ikke er stort mer enn akkurat det, bør du skaffe deg nye dekk.

Dette handler jo ikke bare om å holde seg på rett side av loven, men først og fremst for å ikke utgjøre en fare for seg selv og andre i trafikken. Mønsterdybden har nemlig med aspekter som blant annet vannplaning, og har du dårlig mønsterdybde er risikoen for vannplaning større. Ikke undersøk bare ett av dekkene. Mål mønsterdybden på alle sommerdekkene, fordi slitasjen kan være ujevn.

Ikke glem å sjekke felgene dine. Hjulet består som bekjent ikke bare av dekket, men felgen er også en viktig del. Kanskje det er på tide å gi bilen et løft med nye fine aluminiumsfelger, hvis du har tid så anbefaler vi deg å ta en titt på vårt utvalg av felger.

Bytte dekk selv

Å bytte dekk er et relativt tungt arbeid som mange overlater til et dekkverksted. Men hvis du har riktig utstyr trenger det ikke å være så vanskelig. Med en vanlig garasjejekk kommer du langt, og den krever ikke så stor oppbevaringsplass.

Hvis du har flere biler du skal skifte dekk på, kan det være verdt å investere i en så kalt mutterdrager til å løsne boltene med. Hvis bilen din er utstyrt med låsbare hjulbolter bør du forsikre deg om at du har den tilhørende adapteren innen rekkevidde.

Husk også å fjerne den overflaterusten som dannes på innsiden av felgen, det er den som gjør at hjulet noen ganger sitter fast selv om boltene er løsnet. Hvis du kjenner deg det minste usikker på om du vet hvordan et dekkskift skal utføres, bør du overlate det til en fagmann.

Dersom du føler at bilen trekker skjevt når du kjører eller oppfører seg på annen måte som får bilen i ubalanse, må du la en ekspert sjekke bilen. Dette fordi hvordan bilen kjøres påvirker dekkenes levetid. Sørg også for å sjekke lufttrykket i sommerdekkene hver gang du skifter, slik at trykket samsvarer med den verdien som er oppgitt i instruksjonsboken.