Legg om til vinterdekk og piggdekk - Datoer 2023

Det er fint å bo i et land med forskjellige årstider, men disse skiftningene betyr at man må bytte dekk for å tilpasse bilene til kjøreforholdene. Hvilke datoer som gjelder for bytte til vinterdekk 2023 vil vi se nærmere på her samt hvilke typer vinterdekk finnes.

Hvilke datoer gjelder for vinterdekk?

Statens vegvesen har satt opp spesifikke datoer for når det er tid for å legge om fra sommerdekk til vinterdekk og hvilke datoer som gjelder for piggdekk. Det er likevel først og fremst kjøreforholdene og være der du bor som gjelder – hvis det allerede er vinterlige kjøreforhold der du bor, må du legge om til vinterdekk. Ikke vent for lenge med å legge om til vinterdekk!

Vinterdekk datoer 2023

Perioden Staten vegvesen har oppgitt at det kreves at dekkene skal ha en mønsterdybde på minst 3 mm går fra 1. november til første søndag etter andre påskedag. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet om 3 mm fra 16. oktober til 20. april. Det kan likevel godt hende at du må legge om før 1. november/16. oktober dersom det allerede har blitt vinterlige kjøreforhold der du befinner deg. 

Piggdekk datoer 2023

Hvis du kjører med piggdekk er det godt å vite at det kun er lov å kjøre med disse i perioden 1. november til første søndag etter andre påskedag. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder også her fra 16. oktober til 20. april. Du kan likevel tøye disse datoene også dersom vinteren skulle komme tidligere eller holde seg lengre.

Krav om minst 3 mm mønsterdybde: Fra 1. november til første søndag etter påsken. For Nordland, Troms og Finnmark fra 16. oktober til 20. april.
Piggdekk er tillatt: Fra 1. november til første søndag etter påsken. For Nordland, Troms og Finnmark fra 16. oktober til 20. april.

Forskjellen mellom friksjonsdekk og piggdekk

Det finnes to typer vinterdekk – friksjonsdekk og piggdekk. Friksjonsdekk er piggfrie vinterdekk. Mer informasjon om vinterdekk og forskjellen mellom piggdekk, nordiske og europeiske friksjonsdekk finner du her.

Hva anses som vinterlige kjøreforhold?

Vinterlige kjøreforhold regnes som is, slaps, snø eller frost og kan forekomme til ulike tidspunkter i Norge fordi landet er så langstrakt. Det holder om det er slike forhold på visse deler av veiene for å bli betraktet som vinterlige kjøreforhold. 

Hvor kan man bytte dekk?

Å bytte dekk er noe du kan gjøre selv hvis du har nødvendig kunnskap og utstyret som kreves. Du kan naturligvis også få hjelp til dette på et verksted eller lignende sted. Det koster vanligvis ikke mer enn noen hundrelapper å få det utført.